Zirve Kıbrıs Web TV’de Bâlâ Kayadelen’in dünkü programında konuğu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu oldu. “Ünal Üstel hükümeti, işçiyi düşünmeseydi, rekor primler verilmezdi”
Zirve Kıbrıs Web TV’de Bâlâ Kayadelen’in dünkü programında konuğu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu oldu. “Ünal Üstel hükümeti, işçiyi düşünmeseydi, rekor primler verilmezdi”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, asgari ücretlinin maliyet olarak bir kaybının olmadığını dile getirdi ve “Sadece yüzde 1 fark var” dedi.
“Asgari ücret, becerisi ve özel yeteneği olmayanlara verilir”
Görev süresince dördün asgari ücretin belli olduğuna vurgu yapan Gardiyanoğlu, daha önce yapılan asgari ücrette, refah payının da verildiğini dile getirdi. Son asgari ücrette de yüzde 11.12 yerine yüzde 7.5 verildiğini hatırlatan Gardiyanoğlu, “Aradaki fark sadece bin 243 TL’dir” dedi. 15 ile 20 Şubat arasında yapılacak olan tahsilatlardan sonra, asgari ücretlilere hükümet olarak yardım edeceklerini belirten Gardiyanoğlu, “1 Ocak 2024’ten 1 Ocak 2025’e kadar devletin açıkladığı hayat pahalılığı yüzde 103.67. 1 Ocak 2024’ten 1 Ocak 2025’e kadar verilen asgari ücret de yüzde 102.57. Arada yüzde 1 fark var” dedi. “Hiçbir beceriniz, özel yeteneğiniz yoktur, herkesin yapabileceği rutin işleri yapanlara verilen ücrettir asgari ücret” diyen Gardiyanğlu, Çalışma Bakanlığı olarak sorumluluklarının büyük olduğuna dikkat çekti. Hükümet olarak bugüne kadar rekor primler verdiklerini söyleyen Gardiyanoğlu, “Yüzde 50 ile yüzde 70 sigorta destek primi verdik. Bu prim desteğinden yararlanmak isteyenlerin sigortalara borcu olmaması gerektiğini, işçi durdurmaması gerektiğini söyledik” dedi.
“Ünal Üstel hükümeti, işçiyi düşünmeseydi, rekor primler verilmezdi”
Yıllar içinde borcunu ödeyemeyen 12 bin kişinin daha borcunu yapılandırıp sisteme dahil ettiklerini kaydeden Gardiyanoğlu, “Mart ayında bu prim destekleri sona eriyor. Bu prim destekleri sona erince işverenler istediği gibi işçi çıkarabilecekler. Çalışma Bakanı olarak işsizliğin artmasından endişe ediyorum. Katlanarak geliyor. 75 bin KKTC vatandaşının 20 bini asgari ücret üzerinden yatırımı yapılıyor” dedi. Gerçek maaş üzerinden yatırım yapılmasıyla ilgili Maliye Bakanlığıyla çalışmalarının olduğunu kaydeden Gardiyanoğlu, “Online olarak gerçek maaşları görebileceğiz” ifadelerini kullandı. Asgari ücretlinin maliyet olarak bir kaybının olmadığını dile getiren Gardiyanoğlu, “Sadece yüzde 1 fark var. Ben özel sektörden gelen bir insanım. İlk mezun olduğumda birçok şirkette çalışan olarak başladım. Sonra işveren oldum” dedi. “Ünal Üstel hükümeti, işçiyi düşünmeseydi, rekor primler verilmezdi” diye konuşan Gardiyanoğlu, asgari ücret masasının, kavga masası olduğunu belirtti. Asgari ücret masasının, amacını aşan konuşmalar masası olduğunu söyleyen Gardiyanoğlu, “Sanki de işçiyle işverenin düşman olduğu bir masa oldu. İşveren olmadan işçi, işçisiz de işveren olmaz. Uzun bir süre bu dengeyi kurmaya çalıştım” dedi.
“Bildiğim yolda gidiyorum”
Sadık Gardiyanoğlu, “Asgari ücreti dövize endekslemiş olsaydık, üçte bir daha düşük olurdu asgari ücret. Bu ayın sonuna kadar elektronik etiket tüzüğünün hayat bulmasını bekliyoruz. Asgari ücretlinin içi rahat olsun, bildiğim yolda gidiyorum” dedi. Emeklilik yaşına gelip emekli olamayan insanlara sosyal yardım bağlamak zorunda kaldıklarını kaydeden Gardiyanoğlu, bu ücretin de çok düşük olduğunu söyledi. Ciddi anlamda yasal düzenlemelere başlayacaklarının altını çizen Gardiyanoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın tüm dairelerinin yasaları ve tüzüklerinin hepsinin yenilendiğini kaydetti. Yaptığı her icraatı çıkıp açıklayabileceğini söyleyen Gardiyanoğlu, Sosyal Sigortalar Dairesinde çok ciddi personel eksikliğinin olduğunu belirtti. Adada toplam 22 müfettişi olduğunun altını çizen Gardiyanoğlu, “Yetiştiremiyoruz” dedi. İnsan kaçakçılığının çok konuşulduğunu dile getiren Gardiyanoğlu, verilen işçi onayını polisin de verdiğine dikkat çekti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.