Atakom
Serena
girne belediyse
MERIT

Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi YÖPAM'ın katkılarıyla önemli isimlerin arşivleri TTK'da!

GÜNCEL 03.06.2022 - 12:24, Güncelleme: 29.08.2022 - 13:21
 

Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi YÖPAM'ın katkılarıyla önemli isimlerin arşivleri TTK'da!

Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi, Yönetim Bilimleri ve Kamu Politikaları Araştırma Merkezi (YÖPAM)’ ın katkılarıyla Kıbrıs Tarihinin Önemli İsimlerinin Kişisel Arşivlerinin Türk Tarih Kurumuna (TTK) Kazandırılması çalışmaları tamamlandı.   Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu, Kıbrıs Türk Federe Devleti’nde Meclis Başkanlığı ve Başbakanlık görevlerinde bulunan Osman ÖREK ile Kıbrıslı Türklerin ilk liderlerinden Necati ÖZKAN’ın kişisel arşivini araştırmacıların hizmetine sunmak üzere Kuruma kazandırdı. Vakıfla Kurum arasındaki görüşmeleri Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi, Yönetim Bilimleri ve Kamu Politikaları Araştırma Merkezi (YÖPAM) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mehmet BALYEMEZ koordine etti.   Söz konusu arşivler üzerinde yapılacak çalışmaları belirleyen protokolün imzalanması için Türk Tarih Kurumu Konferans Salonu’nda düzenlenen törene; Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol ÇETİN, Osman ÖREK’in çocukları Hasan ve Yeşim ÖREK GÜMÜŞDAĞ ile Necati Özkan Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necati Ahmet ÖZKAN, Vakfın Yönetim Kurulu Üyesi Leman ÖZKAN, KKTC Millî Arşivi Araştırma Dairesi Müdürü Ejdan SADRAZAM ve Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi adına Doç. Dr. Mehmet BALYEMEZ katıldı.    Törende konuşan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol ÇETİN, örnek tarihî şahsiyetlerin unutturulmaması gerektiğinin altını çizerek KKTC tarihinin bu önemli isminin arşivini bugüne getirdikleri için Örek ailesine teşekkür etti.  Kurum ile Örek ailesi arasında geçtiğimiz yıl başlayan görüşmeler sonucunda ocak ayında 1950-2000 yılları arasındaki belgelerden oluşan Osman Örek Koleksiyonu’nun büyük bir kısmı üzerinde tasnif çalışmaları başlamış, Örek’e ait olan koleksiyondan 646 belge özeti yapılmış, 646 belgeden oluşan evrakın toplam olarak 11.550 dijital görüntüsü alınmıştı. Ayrıca 36 CD’den oluşan toplam 129 GB (Osman Örek ve kızı Yeşim Örek’in Türk mücadele tarihi konusunda katıldığı televizyon programları, Kıbrıs belgeselleri, Osman ÖREK’in cenaze töreni ve sonraki yıllarda anma törenleri gibi konulardan oluşan) videoların da birer görüntüsü alınarak Türk Tarih Kurumu arşivine kazandırılmıştı.    Necati Özkan Vakfı ile Vakıfta bulunan kişisel arşivlerin ve Kıbrıs’ta yayımlanan İstiklal Gazetesi’nin 1949-1953 yılları arasını kapsayan 9 ciltlik dijital arşivinin Kurum bünyesine alınmasını sağlayan protokol doğrultusunda tasnif çalışmalarının yapılmasının ardından önemli bir arşiv daha Kıbrıs tarihi çalışan araştırmacıların istifadesine sunulacak.

Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi, Yönetim Bilimleri ve Kamu Politikaları Araştırma Merkezi (YÖPAM)’ ın katkılarıyla Kıbrıs Tarihinin Önemli İsimlerinin Kişisel Arşivlerinin Türk Tarih Kurumuna (TTK) Kazandırılması çalışmaları tamamlandı.

 

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu, Kıbrıs Türk Federe Devleti’nde Meclis Başkanlığı ve Başbakanlık görevlerinde bulunan Osman ÖREK ile Kıbrıslı Türklerin ilk liderlerinden Necati ÖZKAN’ın kişisel arşivini araştırmacıların hizmetine sunmak üzere Kuruma kazandırdı. Vakıfla Kurum arasındaki görüşmeleri Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi, Yönetim Bilimleri ve Kamu Politikaları Araştırma Merkezi (YÖPAM) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mehmet BALYEMEZ koordine etti.  

Söz konusu arşivler üzerinde yapılacak çalışmaları belirleyen protokolün imzalanması için Türk Tarih Kurumu Konferans Salonu’nda düzenlenen törene; Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol ÇETİN, Osman ÖREK’in çocukları Hasan ve Yeşim ÖREK GÜMÜŞDAĞ ile Necati Özkan Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necati Ahmet ÖZKAN, Vakfın Yönetim Kurulu Üyesi Leman ÖZKAN, KKTC Millî Arşivi Araştırma Dairesi Müdürü Ejdan SADRAZAM ve Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi adına Doç. Dr. Mehmet BALYEMEZ katıldı. 

 

Törende konuşan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol ÇETİN, örnek tarihî şahsiyetlerin unutturulmaması gerektiğinin altını çizerek KKTC tarihinin bu önemli isminin arşivini bugüne getirdikleri için Örek ailesine teşekkür etti. 

Kurum ile Örek ailesi arasında geçtiğimiz yıl başlayan görüşmeler sonucunda ocak ayında 1950-2000 yılları arasındaki belgelerden oluşan Osman Örek Koleksiyonu’nun büyük bir kısmı üzerinde tasnif çalışmaları başlamış, Örek’e ait olan koleksiyondan 646 belge özeti yapılmış, 646 belgeden oluşan evrakın toplam olarak 11.550 dijital görüntüsü alınmıştı. Ayrıca 36 CD’den oluşan toplam 129 GB (Osman Örek ve kızı Yeşim Örek’in Türk mücadele tarihi konusunda katıldığı televizyon programları, Kıbrıs belgeselleri, Osman ÖREK’in cenaze töreni ve sonraki yıllarda anma törenleri gibi konulardan oluşan) videoların da birer görüntüsü alınarak Türk Tarih Kurumu arşivine kazandırılmıştı. 

 

Necati Özkan Vakfı ile Vakıfta bulunan kişisel arşivlerin ve Kıbrıs’ta yayımlanan İstiklal Gazetesi’nin 1949-1953 yılları arasını kapsayan 9 ciltlik dijital arşivinin Kurum bünyesine alınmasını sağlayan protokol doğrultusunda tasnif çalışmalarının yapılmasının ardından önemli bir arşiv daha Kıbrıs tarihi çalışan araştırmacıların istifadesine sunulacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zirvekibris.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.