Bakan Erhan Arıklı: Bu karar, Rumların yarattığı Mülkiyet krizine yeni bir boyut kazandırmış, Maraşın açılmasına zemin yaratmıştır
Bakan Erhan Arıklı: Bu karar, Rumların yarattığı Mülkiyet krizine yeni bir boyut kazandırmış, Maraşın açılmasına zemin yaratmıştır
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kapalı Maraş’taki bir mülkle ilgili Türkiye aleyhine açılan davada 18 bin Euro tazminat kararı verdi. Rum şirketi K.V. Mediterranean Tours Limited tarafından açılan davada AİHM, Türkiye’nin 18 bin Euro tazminat ödemesine karar verdi. Karar, ilk etapta olumsuz gibi görünse de, KKTC yetkililerine göre Maraş’ın iskâna açılması sürecinde önemli bir hukuki adım olarak değerlendiriliyor.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı'nın, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:
AİHM MARAŞ'TA YENİ BİR SAYFA AÇTI...
Bir Rum Şirketinin AİHM de Türkiye aleyhine açtığı dava neticelendi ve Türkiye mahkum edildi. İlk duyulduğunda kötü bir habermiş gibi geliyor kulağa. Ama öyle değil.
Bu kararı dün akşam Partide Uluslararası hukukçularla derinliğine inceledik.
Neticede bu kararın Maraş'ın kilidini çözecek önemli bir karar olduğu noktasında hemfikir olduk.
Mesele şu; Rum K.V. Mediterranean Tours Limited önce TMK ya bir dava açtı. TMK Rum Şirkete Maraş'taki malın ancak çözümden sonra iade edilebileceğini söyledi. Rum Şirket böylece iç hukuk yolunu tüketip AİHM de dava açtı. Bu davada hüküm veren AİHM;
1)TMK yı etkin bir iç hukuk yolu olarak kabul ettiğini bir kez daha teyit etti.
2)Maraş'ta hak iddia eden Vakıflara;"Elindeki belgelerle sen de dava aç ve hakkını ara" dedi.
3)En önemlisi de Maraş ta mal bırakan Rum Şirkete malı iade edilmediği için Türkiyeye toplamda 18.000 Avro ceza kesildi.
Dolayısı ile bizim öteden beri söylediğimiz;"Maraş Türk Yönetiminde, BM gözetiminde, eski kullanıcılarının iskanına açılmalıdır" tezimiz, hukuki bir temele oturmuş oldu.
Bu karar, BM nin 550 sayılı kararına da uygun bir şekilde Maraş'ı iskana açabileceğimizi göstermiştir.
Şimdi yapılması gereken tek şey, Maraşı askeri bölge olmaktan çıkarıp, TMK ya devretmektir...
Vakıflar Uluslararası Mahkemelerde haklı bulunursa ki tapu kayıtları ortadadır, Vakıflar bir şekilde tazmin edilecektir.
Maraşın bu şekilde açılmasının bir çok faydası vardır.
Buna göre;
1)2003 yılında bir Rum heyetin (Georgios raporu) hazırladığı rapora göre, Maraşın yıkılıp yeniden yapılması için gereken para 4 milyar avrodur. Bu para bizim ekonomimize akacaktır.
2)Maraşa gelip Türk hakimiyetinde yaşamak istemeyen Rumlar, mallarını başkalarına devredebilecektir. Bu işlemden KKTC Maliyesi ciddi gelir elde edecek. TMK ya ek kaynak yaratılacaktır.
Neticede bu karar, Rumların yarattığı Mülkiyet krizine yeni bir boyut kazandırmış, Maraşın açılmasına zemin yaratmıştır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.