Atakom
Serena
girne belediyse
MERIT

Biçentürk: , Çam kese böceklerinin insan sağlığı için tehdit!

GÜNCEL 10.03.2023 - 23:17, Güncelleme: 10.03.2023 - 23:17
 

Biçentürk: , Çam kese böceklerinin insan sağlığı için tehdit!

Biyologlar Derneği Başkanı Hatice Benan Biçentürk, yeşilimizi yok eden çam kese böceklerine karşı mücadelede çok geç kalındığını vurguladı, böceklerin şehirlerin içindeki çamlara, hatta servi ağaçlarına bile saldırmaya başladığını söyledi
Biyologlar Derneği Başkanı Hatice Benan Biçentürk, yeşilimizi yok eden çam kese böceklerine karşı mücadelede çok geç kalındığını vurguladı, böceklerin şehirlerin içindeki çamlara, hatta servi ağaçlarına bile saldırmaya başladığını söyledi.   Biçentürk, bu aşamada mücadele etmenin mümkün olmadığını belirtti. Ağaçlardaki keselerde artık tırtıl kalmadığını ifade eden Biçentürk, tırtılların toprağa indiğine dikkat çekti. Keselerden aşağı inen böceklerin şu anda toprağa larvalarını bırakmaya başladığını dile getiren Biçentürk, bu böceklerin şu anda yaşam döngülerinin o kısmında olduğunu söyledi. “Mart tırtıllarıyla karıştırılabilir; kesinlikle temas etmeyin” Toprağa inen çam kese böceği tırtıllarının, çocukken herkesin oynadığı mart tırtıllarıyla karıştırılabileceğine dikkat çeken Biçentürk, başta çocuklar olmak üzere herkesin bu tırtıllarla temas edebileceğini ve bu durumun sağlık açısından çeşitli sıkıntılara neden olabileceğini dile getirdi. Özellikle astım hastalarının bu tırtıllara teması halinde anafilaktik şoka sebep olabileceğini belirten Biçentürk, olası bir temasta alerjik sorunların da ortaya çıkabileceğini kaydetti. Biçentürk, bu yüzden çam kese böceklerinin sağlık açısından tehlikeli olduğunu ve kesinlikle temasa geçilmemesi gerektiğini vurguladı. Biçentürk, çam kese böceklerine karşı Ekim-Kasım aylarında havadan biyolojik larvasitle mücadele olması gerektiğini, ancak 2020 yılından beridir havadan müdahale yapılmadığına dikkat çekti. “Bu durumun vebali Orman Dairesi’nin üzerinde” Havadan mücadelenin ardından destekleyici olarak çam kese böcekleriyle beslenen kuşların veya böceklerin doğaya bırakılabileceğini belirten Biçentürk, “Ancak maalesef şu an o kadar bir geç kalındı ki yapacak hiçbir şey kalmadı” diye konuştu. Biyologlar Derneği olarak geçen sene bütçe planlanmadan önce Orman Dairesi’ne gittiklerinden söz eden Biçentürk, şöyle devam etti: “2020 yılına kadar mücadele çok güzel bir şeklide devam etti. O zamana kadar böyle bir sıkıntı yaşamamıştık. Ama 2021 ve 2022 yıllarında hiçbir mücadele yapılmadı. Biz defalarca havadan mücadelenin bütçede yer almasını istedik… Ama maalesef bütçeden tasarruf adı altında bu talebimiz dikkate alınmadı. Bu mücadele yapılmadığı için şu an bu durumdayız. Bunun vebali Orman Dairesi’nin üzerinde.” “İki seçeneğimiz var…” Biçentürk, şu anda yapacak bir şeyin olmadığını, ancak gelecek sene için iki seçeneğin bulunduğunu söyledi. Seçenekler arasında ek bütçe çıkarılması ve destekleyici unsurların sağlanması olduğunu belirten Biçentürk, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Şimdi önümüzde iki seçenek var. Bunlardan biri bu sene Ekim veya Kasım ayında havadan biyolojik ilaçlama yapılabilmesi için ek bütçe çıkarılmasıdır. Bir diğeri de doğaya destekleyici kuşların veya böceklerin salınması… Ama biyolojik mücadele olmadan destekleyici unsurlar da anlamsız olacak.”
Biyologlar Derneği Başkanı Hatice Benan Biçentürk, yeşilimizi yok eden çam kese böceklerine karşı mücadelede çok geç kalındığını vurguladı, böceklerin şehirlerin içindeki çamlara, hatta servi ağaçlarına bile saldırmaya başladığını söyledi

Biyologlar Derneği Başkanı Hatice Benan Biçentürk, yeşilimizi yok eden çam kese böceklerine karşı mücadelede çok geç kalındığını vurguladı, böceklerin şehirlerin içindeki çamlara, hatta servi ağaçlarına bile saldırmaya başladığını söyledi.

 

Biçentürk, bu aşamada mücadele etmenin mümkün olmadığını belirtti. Ağaçlardaki keselerde artık tırtıl kalmadığını ifade eden Biçentürk, tırtılların toprağa indiğine dikkat çekti.

Keselerden aşağı inen böceklerin şu anda toprağa larvalarını bırakmaya başladığını dile getiren Biçentürk, bu böceklerin şu anda yaşam döngülerinin o kısmında olduğunu söyledi.

“Mart tırtıllarıyla karıştırılabilir; kesinlikle temas etmeyin”

Toprağa inen çam kese böceği tırtıllarının, çocukken herkesin oynadığı mart tırtıllarıyla karıştırılabileceğine dikkat çeken Biçentürk, başta çocuklar olmak üzere herkesin bu tırtıllarla temas edebileceğini ve bu durumun sağlık açısından çeşitli sıkıntılara neden olabileceğini dile getirdi.

Özellikle astım hastalarının bu tırtıllara teması halinde anafilaktik şoka sebep olabileceğini belirten Biçentürk, olası bir temasta alerjik sorunların da ortaya çıkabileceğini kaydetti.

Biçentürk, bu yüzden çam kese böceklerinin sağlık açısından tehlikeli olduğunu ve kesinlikle temasa geçilmemesi gerektiğini vurguladı.

Biçentürk, çam kese böceklerine karşı Ekim-Kasım aylarında havadan biyolojik larvasitle mücadele olması gerektiğini, ancak 2020 yılından beridir havadan müdahale yapılmadığına dikkat çekti.

“Bu durumun vebali Orman Dairesi’nin üzerinde”

Havadan mücadelenin ardından destekleyici olarak çam kese böcekleriyle beslenen kuşların veya böceklerin doğaya bırakılabileceğini belirten Biçentürk, “Ancak maalesef şu an o kadar bir geç kalındı ki yapacak hiçbir şey kalmadı” diye konuştu.

Biyologlar Derneği olarak geçen sene bütçe planlanmadan önce Orman Dairesi’ne gittiklerinden söz eden Biçentürk, şöyle devam etti:

“2020 yılına kadar mücadele çok güzel bir şeklide devam etti. O zamana kadar böyle bir sıkıntı yaşamamıştık. Ama 2021 ve 2022 yıllarında hiçbir mücadele yapılmadı.

Biz defalarca havadan mücadelenin bütçede yer almasını istedik… Ama maalesef bütçeden tasarruf adı altında bu talebimiz dikkate alınmadı. Bu mücadele yapılmadığı için şu an bu durumdayız. Bunun vebali Orman Dairesi’nin üzerinde.”

“İki seçeneğimiz var…”

Biçentürk, şu anda yapacak bir şeyin olmadığını, ancak gelecek sene için iki seçeneğin bulunduğunu söyledi.
Seçenekler arasında ek bütçe çıkarılması ve destekleyici unsurların sağlanması olduğunu belirten Biçentürk, sözlerini şu şekilde noktaladı:

“Şimdi önümüzde iki seçenek var. Bunlardan biri bu sene Ekim veya Kasım ayında havadan biyolojik ilaçlama yapılabilmesi için ek bütçe çıkarılmasıdır. Bir diğeri de doğaya destekleyici kuşların veya böceklerin salınması… Ama biyolojik mücadele olmadan destekleyici unsurlar da anlamsız olacak.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zirvekibris.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.