Cumhurbaşkanı Tatar: Yargıç sayısı artırılmalı, geciken adalet adalet değildir
Cumhurbaşkanı Tatar: Yargıç sayısı artırılmalı, geciken adalet adalet değildir
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yeni mahkeme binalarının yapımına ilişkin girişimleri olduğunu kaydederek, bu binaların Yeni Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’ne yakın bir bölgede yapılabileceğini belirtti.
Tatar, mahkemelerde günden güne artan yoğunluğa dikkat çekerek, bütçe imkanlarının iyileştirilmesiyle birlikte yargıç sayısının artırılması gerektiğini ifade etti, geciken adaletin adalet olmadığını vurguladı.
Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkin ve ulaşılabilir bir iç hukuk yolu olduğunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından defalarca teyit edildiğini söyleyen Tatar, başvuruların zamanlı şekilde sonuçlanması için yargının görevini en iyi şekilde yapacağına inanç belirtti.
Cumhurbaşkanı Tatar, 2024-2025 Adli Yılı’nın açılış töreninde konuştu.
- “Bir hukuk devleti olan KKTC’nin devamı için birlik içerisinde mücadelemize devam etmeliyiz”
Tatar, burada yaptığı konuşmada, karşısında gördüğü tablodan dolayı gurur duyduğunu belirterek, Kıbrıs Türk halkının hukukçularının 1570’li yıllardan beri vermiş olduğu mücadeleyle bugünlere gelinebildiğini kaydetti.
1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anlaşması öncesindeki süreçte Avukat Rauf Raif Denktaş ve yardımcısı Hukukçu Osman Örek’in olağanüstü gayretleri ile Kuruluş Anlaşmaları’nın ekleri olan Garanti ve ittifak Anlaşmaları’nın imzalandığını ve tek taraflı müdahale hakkının sağlandığını hatırlatan Tatar, “O tek taraflı müdahale hakkı olmasaydı bugün Kıbrıs'ta belki de bizler olmayacaktık.” dedi.
KKTC’nin bir hukuk devleti olduğunu belirten Tatar, bu hukuk devletinin devamı için anavatan Türkiye Cumhuriyeti'nin ve bugünlerde kardeş ülke Azerbaycan’ın desteğiyle uluslararası camiaya insan hakları gereği buradaki yapının kabul edilmesine yönelik mücadelenin birlik ve beraberlik içerisinde sürdürülmesi gerekliliğine vurgu yaptı.
Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) da değinerek, TMK kararlarının uluslararası hukuka uygunluğunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından teyit edildiğine işaret etti, TMK’nın taşınmaz mallara ilişkin etkin ve ulaşılabilir bir iç hukuk yolu olduğunun altını çizdi. TMK’ya gelen başvuruların zamanlı bir şekilde sonuçlandırılması gerektiğini kaydeden Tatar, bu yönde çalışılmaya ve kaynak yaratmaya devam edilmesi gerektiğini belirtti, “Bu önemli görevi yargımızın en iyi şekilde yerine getireceğine olan inancım tamdır.” ifadelerini kullandı.