15 Bölge ‘Cep Bölge’ İlan Edildi
15 Bölge ‘Cep Bölge’ İlan Edildi
2025 yılı Büyük Av Mevsimi bugün başlıyor. Avcıların ava çıkabilecekleri günler, bölgeler, avlayabilecekleri türler ve uymaları gereken kurallar duyuruldu.
"Büyük Av" sezonu bugün başlıyor. Avcılar, 4 Ocak’ta sona erecek büyük av sezonunda 11 tür av hayvanı avlayabilecek. Öte yandan, av sezonu öncesinde “cep bölgeleri” ( koruma altına alınan, avlanmanın yasak olduğu, sadece geçişe izin verilen alanlar) Resmî Gazete’de yayımlandı.
“Av ve Avla İlgili Yaban Hayatını Düzenleme Yasası” kapsamında hazırlanan “Av Günleri, Avlanacak Av Hayvanları ve Av Bölgeleri (Değişiklik) Tüzüğü” uyarınca, 2, 9, 16, 23 ve 30 Kasım 2025; 7, 14, 21, 24, 28 Aralık 2025 ile 1 ve 4 Ocak 2026 tarihlerinde olmak üzere toplam 12 gün avlanılabilecek.
SADECE 11 TÜR AVLANABİLECEK
Büyük Av’da bu yıl sadece ova tavşanı, keklik, turaç, sülün, çulluk, bıldırcın, yaban güvercini, fassa, cikla, karga ve saksağan olmak üzere 11 tür avlanabilecek.
Bir avcı ise, her av günü için en fazla 1 tavşan, 5 keklik veya turaç, 8 çulluk, 5 sülün, 8 fassa ve 20 cikla olmak üzere toplamda en fazla 40 av hayvanı avlayabilecek.
Bakanlar Kurulu’nun “Av ve Avla İlgili Yaban Hayatını Düzenleme Yasası”nın 5’inci maddesi uyarınca yayımladığı “Cep Bölgeler (Değişiklik) Tüzüğü” ile 15 bölge “cep bölge” olarak belirlendi.
POLİS AVCILARIN UYMASI GEREKEN KURALLARI AÇIKLADI
Polis Basın Subaylığı, avcıların toplam 12 av gününde hangi bölgelerde avlanabileceği, avlayabilecekleri hayvan türleri ve uymaları gereken kurallar detaylı olarak açıkladı.
PGM'den yapılan uyarı listesinin tamamı şu şekilde maddelendi:
-
"Güneşin batışı ile doğuşu arasında avlanmak,
-
Baraj ve göletlere 500 metre ve daha az yaklaşmak,
-
Meskun mahallere 250 metre ve daha az yaklaşmak,
-
Motorlu araçtan ateş etmek,
-
Yasanın öngördüğü avlanma araçları ve yöntemleri dışında avlanmak,
-
Üçten fazla ve/veya kendi üzerine kayıtlı olmayan köpekle avlanmak,
-
Av hayvanları dışında başka bir hedefe ateş etmek yasaktır.
-
Ava gidilen motorlu araçla, en yakın toprak veya asfalt yola 50 metre mesafeden daha fazla arazi içerisine girilemez. 50 metreden sonra av yerine yaya olarak gidilir.
-
Araçlar ava kapalı bölgelere park edilemez.
-
Salon araçlar ile arkası açık veya kapalı van ve çift kabin tipi araçlar dışında; traktör ve biçerdöver dahil hiçbir tarım aracında, kamyon dahil hiçbir iş aracında ve ATV tipi araçlarda av tüfeği bulundurulamaz ve taşınamaz. Ayrıca bu araçlar av amaçlı kullanılamaz.
-
Yasada belirtilen sınırlar içinde olsa dahi, kanlı veya parçalanmış bir av hayvanının fotoğrafı veya görüntüsü ile her av günü için yasada belirtilen sayının üzerinde ölü av hayvanını gösteren fotoğraf veya görüntü, sosyal medya dahil hiçbir yayın organında sergilenemez ve yayınlanamaz.
-
Avcıların, av günlerinde sabah 04:00’ten önce ve akşam 19:00’dan sonra toprak yollara silahlı olarak girmeleri yasaktır.
-
Av tüfekleri, araçların bagajında kırık iki parça halinde ve kılıf veya kutu içerisinde taşınır. Bagajsız araçlarda ise yine kırık iki parça halinde kılıf veya kutu içerisinde, kabinde veya yük kısmında taşınır. Kabin içinde veya bagajda, kırık iki parça olsa bile kılıf veya kutu dışında av tüfeği taşınamaz.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.



