Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın kızından Ersin Tatar'a ve hükümete sert eleştiri..
Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın kızından Ersin Tatar'a ve hükümete sert eleştiri..
Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın kızı Ender Denktaş Vangöl, kişisel sosyal medya hesabından paylaştığı kapsamlı bir metinle, son 5 yıla dair değerlendirmelerde bulundu ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile hükümete yönelik sert eleştiriler yöneltti.
Vangöl, bazı medya manşetlerini de hedef aldı; “‘Denktaş’ın izinde Tatar’la devam’ gibi başlıkların gerçeği yansıtmadığını” savunarak, “Ne siz babamı bizden daha iyi tanıyabilirsiniz ne de bizden çok sevebilir veya anlayabilirsiniz. Biz onu yaşayanlarız” dedi.
‘Son 5 yılda ne oldu?’ başlığıyla sıraladı
Vangöl, paylaşımında son yıllara ilişkin iddialarını başlıklar hâlinde aktardı:
Külliye tartışması: Kompleksin “alelacele bitirilmesi ve içine kurulma” sürecini eleştirdi.
Giriş yasakları: “Kendi insanlarımızın eleştiri nedeniyle Türkiye’ye giriş yasağıyla karşılaşması” iddiasını gündeme taşıdı ve “Devletin başında koruyan var mı? Yok” dedi.
Kapılardaki kriz: Sınır kapılarında her geçen gün “karambol”ün arttığını savundu; “Denktaş’ın son yaptığı şey kapıları açmaktı, gerisi yok” ifadesini kullandı.
Güney’de yargı süreçleri ve mülkiyet: “Rum tarafında çaresiz bırakılanlar” ve “insanların mal-mülkünün 50 yıl sonra sorgulanması” eleştirileri yaptı.
Dış ilişkiler/Türk Devletleri: “Tanıtacağız” denilmesine karşılık “Türk devletlerine sessiz kalındığını, aksine ‘Rum’u tanıma söylemlerinin” öne çıktığını iddia etti; “KKTC yok, Türkiye işgalci dediler; ne KKTC’den ne TC’den kınama var” sözleriyle tepki gösterdi.
Türban tüzüğü: Vangöl, Rauf Denktaş’ın bu konuya dair uyarısına atıf yaparak, “Böyle bir şeyi dayatanlar köklenmiş bir çınarın kökten kurumasına sebep olur” sözlerini hatırlattı ve “Niyet kökten kurutmak” dedi.
Vatandaşlık ve demografi: “Oy için vatandaşlıklar” üzerinden demografik yapının bozulduğunu öne sürdü.
‘Müdahale’ iddiaları: Seçim dönemlerine işaret ederek “Ardı ardına gelen müdahaleciler” ifadesini kullandı; “Devletin adını kendince değiştiren” dış figürleri alkışlayanları da eleştirdi.
‘Devlet adı’ tartışması: “Yapılan yasada ‘Kıbrıs Türk Devleti’ dendi; halka ya da Meclis’e sorulmadı” iddiasını dillendirdi ve bunun “Siz yoksunuz, onlar ne isterse biz yaparız” anlamına geldiğini savundu.
Market zinciri ve ekonomi: Ülkeye gelmesi planlanan “marketler zinciri” üzerinden yerli esnafın korunmasına yönelik soru işaretleri yarattı; bunu “çökme operasyonu” olarak niteledi.
“Denktaş’ın yolu özgürlük ve bağımsızlık yoluydu”
Paylaşımında “Denktaş’ın yolu bu yol değildi” vurgusunu yineleyen Vangöl, “Özgürlük ve bağımsızlık yolu” ifadesini kullandı ve “Bazı haklar helal edilmez; bazı insanlar affedilmeye layık değildir” dedi. “Suskunluk kabulleniştir” sözleriyle, kendi kuşağının “savaşlar görmüş bir neslin çocukları ve torunları” olarak huzur ve güven kaygısı taşıdığını ifade etti.
Medya manşetlerine tepki
Vangöl, “‘Denktaş’ın izinde Tatar’la devam’” şeklindeki bir manşeti örnek göstererek, “Babamın adını yalanların içine katıp kullanamazsınız. Bir evlat olarak iznim yok” dedi; eleştirilerinin “kişisel değil, memleket odaklı” olduğunu savundu.
“Hesap sorma yetkisi toplum bilincidir”
“Kendim için namertim; memleketim için hesap sorma yetkisindeyim” diyen Vangöl, “Bizi sorgulayanlar önce memlekete ne yapıldığıyla ilgilensin” çağrısında bulundu; “Bizi yerenler, hangi aşamalardan geçip doğruyu-yanlışı belirlediğimize baksın” sözleriyle ekledi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.



