Atakom
Serena
girne belediyse
GRAND SAPHIRE

İlkay İlseven Bakanlığın çam kese böceği ile mücadele yönteminin etkisiz kaldığı ve tehlikenin % 250 oranında arttığıyla ilgili basın açıklaması paylaştı.

GÜNCEL 27.01.2024 - 11:11, Güncelleme: 27.01.2024 - 11:11
 

İlkay İlseven Bakanlığın çam kese böceği ile mücadele yönteminin etkisiz kaldığı ve tehlikenin % 250 oranında arttığıyla ilgili basın açıklaması paylaştı.

İlkay İlseven Bakanlığın çam kese böceği ile mücadele yönteminin etkisiz kaldığı ve tehlikenin % 250 oranında arttığıyla ilgili basın açıklaması paylaştı.
Kıbrıs Erozyonla Mücadele,Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı İlkay İlseven Bakanlığın çam kese böceği ile mücadele yönteminin etkisiz kaldığı ve tehlikenin % 250 oranında arttığıyla ilgili basın açıklaması paylaştı. İlkay ilseven yaptığı açıklamada ; ‘’Predatör böcek yönteminiz işe yaramadı, çam kese böceği % 250 oranında arttı.Önümüzdeki dönem için havadan ilaçlama yöntemi acil ve zorunlu hale geldi. Çam kese böceğinin kızılçam ağaçlarında yarattığı tahribatın gözler önüne serildiği bir dönemi yaşıyoruz. Ağaçlar yeşilden kızıla dönmüş durumda. Yeşil ibrelerini kaybeden çam ağaçlarında fotosentez olayı durmakta, % 60’lara varan büyüme ve artan kayıpları oluşmaktadır. Direncini kaybetmiş ve zayıflamış ağaçlar sekonder zararlı (Hasta ağaçlara, zayıflamış ağaçlara arız olur) öldürücü böcek olan kabuk böceklerinin istilasına uğrar ve ormanlarda kitle ölümlerine sebebiyet verir. İnsanlarda astım, bronşit, cilt tahrişlerine neden olur ve lenf bezlerini şişirerek komalık durumlar ortaya çıkarır. Kızılçam ağaçlarında oluşturduğu tahribat ve insanlarda oluşturduğu sağlık sorunları nedeniyle çam kese böceği ile her yıl mücadele zorunlu hale gelmektedir. Ülkemizde 2020 yılından sonra havadan ilaçlama yapılmadığı için böcek popülasyonu çok artmış durumdadır. Bilimsel olarak bu yoğunluktaki bir tehlikeyi ağaçlar zarar görmeden çok kısa sürede (10-15 gün) bir anda ortadan kaldıracak mücadele yöntemi ileri dünya ülkelerinin de kullandığı havadan biyolojik larvasit uygulamasıdır. Bu şekliyle yoğunluk zarar eşik değerinin altına düşürüldükten sonra diğer mücadele yöntemleri ile devam edilmelidir. Bir süreden beridir bizler KEMA Vakfı olarak ve diğer sivil toplum örgütleri bu uyarıları gerek sözlü, gerekse yazılı birçok kez anlatmaya çalıştık ama hala daha anlamayanların olduğunu görmek bizleri üzmektedir. Beceriksiz yöneticiler ortaya irade koyup sorunu kökten çözmek yerine, yalan yanlış beyanlar ve açıklamalarla kamuoyu ile adeta dalga geçmektedirler. İçinde bulunduğumuz mücadele döneminde sözde çam kese böceğine karşı mücadele yaptık diyebilmek için hiçbir bilimsel çalışma ortaya koymayan ilkel metotlar kullanarak, ormanda kullanıldığına dair hiçbir araştırması bulunmayan ve AB onayı da olmayan bir ilaç kullanarak yollarda şov yaparak işi geçiştirmeye çalışmaktadırlar. Harcanan paralara yazık, güzelim ormanlara yazık. 1 hektar çam ormanının yılda 30 ton oksijen ürettiği gerçeğini hatırlatarak tek bu faydalı yönü ile bile, ormanlarımızda tek bir ağacın yok olmasına izin vermemek, radikal önlemler alarak, önümüzdeki dönem için doğru mücadele yöntemi olan havadan ilaçlama yöntemi zorunlu hale gelmektedir. Bu amaçla derhal bir bütçe oluşturarak sorunu çözmenizi ısrarla talep ederiz.’’ İfadelerini kullandı.
İlkay İlseven Bakanlığın çam kese böceği ile mücadele yönteminin etkisiz kaldığı ve tehlikenin % 250 oranında arttığıyla ilgili basın açıklaması paylaştı.

Kıbrıs Erozyonla Mücadele,Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı İlkay İlseven Bakanlığın çam kese böceği ile mücadele yönteminin etkisiz kaldığı ve tehlikenin % 250 oranında arttığıyla ilgili basın açıklaması paylaştı.

İlkay ilseven yaptığı açıklamada ;

‘’Predatör böcek yönteminiz işe yaramadı, çam kese böceği % 250 oranında arttı.Önümüzdeki dönem için havadan ilaçlama yöntemi acil ve zorunlu hale geldi.

Çam kese böceğinin kızılçam ağaçlarında yarattığı tahribatın gözler önüne serildiği bir dönemi yaşıyoruz. Ağaçlar yeşilden kızıla dönmüş durumda. Yeşil ibrelerini kaybeden çam ağaçlarında fotosentez olayı durmakta, % 60’lara varan büyüme ve artan kayıpları oluşmaktadır. Direncini kaybetmiş ve zayıflamış ağaçlar sekonder zararlı (Hasta ağaçlara, zayıflamış ağaçlara arız olur) öldürücü böcek olan kabuk böceklerinin istilasına uğrar ve ormanlarda kitle ölümlerine sebebiyet verir. İnsanlarda astım, bronşit, cilt tahrişlerine neden olur ve lenf bezlerini şişirerek komalık durumlar ortaya çıkarır. Kızılçam ağaçlarında oluşturduğu tahribat ve insanlarda oluşturduğu sağlık sorunları nedeniyle çam kese böceği ile her yıl mücadele zorunlu hale gelmektedir.

Ülkemizde 2020 yılından sonra havadan ilaçlama yapılmadığı için böcek popülasyonu çok artmış durumdadır. Bilimsel olarak bu yoğunluktaki bir tehlikeyi ağaçlar zarar görmeden çok kısa sürede (10-15 gün) bir anda ortadan kaldıracak mücadele yöntemi ileri dünya ülkelerinin de kullandığı havadan biyolojik larvasit uygulamasıdır. Bu şekliyle yoğunluk zarar eşik değerinin altına düşürüldükten sonra diğer mücadele yöntemleri ile devam edilmelidir.

Bir süreden beridir bizler KEMA Vakfı olarak ve diğer sivil toplum örgütleri bu uyarıları gerek sözlü, gerekse yazılı birçok kez anlatmaya çalıştık ama hala daha anlamayanların olduğunu görmek bizleri üzmektedir. Beceriksiz yöneticiler ortaya irade koyup sorunu kökten çözmek yerine, yalan yanlış beyanlar ve açıklamalarla kamuoyu ile adeta dalga geçmektedirler.

İçinde bulunduğumuz mücadele döneminde sözde çam kese böceğine karşı mücadele yaptık diyebilmek için hiçbir bilimsel çalışma ortaya koymayan ilkel metotlar kullanarak, ormanda kullanıldığına dair hiçbir araştırması bulunmayan ve AB onayı da olmayan bir ilaç kullanarak yollarda şov yaparak işi geçiştirmeye çalışmaktadırlar. Harcanan paralara yazık, güzelim ormanlara yazık. 1 hektar çam ormanının yılda 30 ton oksijen ürettiği gerçeğini hatırlatarak tek bu faydalı yönü ile bile, ormanlarımızda tek bir ağacın yok olmasına izin vermemek, radikal önlemler alarak, önümüzdeki dönem için doğru mücadele yöntemi olan havadan ilaçlama yöntemi zorunlu hale gelmektedir.

Bu amaçla derhal bir bütçe oluşturarak sorunu çözmenizi ısrarla talep ederiz.’’

İfadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zirvekibris.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.