Atakom
Serena
girne belediyse
GRAND SAPHIRE

Kent Belleği ve Arşivcilik Tartışıldı

GÜNCEL 02.03.2025 - 15:05, Güncelleme: 02.03.2025 - 15:05
 

Kent Belleği ve Arşivcilik Tartışıldı

Lefkoşa Türk Belediyesi himayesinde ve Arkhe organizasyonuyla düzenlenen ve Kıbrıs Türk kültürel mirası ve tarihi üzerine çeşitli paneller, söyleşiler, ve atölyelerin yer aldığı Tuncer Bağışkan 2. Kültür, Tarih ve Bellek Günleri tamamlandı.
Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı’nın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik, Kıbrıs Türk kültürel yaşamı ve tarihine önemli katkılar sunarak, toplumsal bellek, arşivcilik ve kültürel miras konularına odaklandı. Kent Belleği ve Arşivcilik Tartışıldı Etkinliğin ilk gününde, “Kent Müzeleri ve Arşivleri” paneli düzenlendi. Panelde, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kent Belleği Müzesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) örnekleri üzerinden kentlerin hafızasını koruma yöntemleri ele alındı. Kent belleğinin oluşturulması sürecinde, hangi kriterlere göre bilgi ve belgelerin toplandığı, arşivlerin nasıl düzenlendiği ve bu süreçte teknolojinin nasıl kullanıldığı uzmanlar tarafından aktarıldı. Günün devamında, sanatçı Anber Onar’ın katılımıyla gerçekleştirilen “Arşiv Üzerine: Bir Modern Geçmiş - Abdullah Onar’ın 60 Yılı” söyleşisi, arşiv belgelerinin sanatla nasıl yeniden yorumlanabileceğine dair önemli bir perspektif sundu. Mimar Abdullah Onar’ın arşivinden hareketle hazırlanan sergi ve yayın çalışması, arşivleme sürecinin görselleştirilmesi açısından dikkat çekici bir örnek olarak değerlendirildi. Arşivciliğin Bireysel ve Kurumsal Boyutu Ele Alındı İkinci gün, “Arşiv: Neyi, Neden, Nasıl Biriktiririz?” paneli ile başladı. Kent araştırmacısı Murat Tülek, küratör Meriç Öner ve araştırmacı Umut Sülün’ün katıldığı panelde, arşivcilik pratiğinin hem kurumsal hem de bireysel ölçekte nasıl ele alınabileceği tartışıldı. Telefon rehberleri, fotoğraf albümleri, haritalar, reçeteler gibi sıradan görünen objelerin bile toplumsal belleğin bir parçası olduğu ve bu tür malzemelerin nasıl bir anlatı oluşturabileceği örneklerle aktarıldı. Panelin ardından, İlkyaz Portakalcıoğlu’nun yürütücülüğünde gerçekleştirilen atölye çalışmasında, arşivleme teknikleri üzerine uygulamalı eğitimler verildi. Katılımcılar, geleneksel belgeleme yöntemlerinden dijital arşiv oluşturmaya kadar farklı teknikleri öğrenme fırsatı buldu.
Lefkoşa Türk Belediyesi himayesinde ve Arkhe organizasyonuyla düzenlenen ve Kıbrıs Türk kültürel mirası ve tarihi üzerine çeşitli paneller, söyleşiler, ve atölyelerin yer aldığı Tuncer Bağışkan 2. Kültür, Tarih ve Bellek Günleri tamamlandı.

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı’nın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik, Kıbrıs Türk kültürel yaşamı ve tarihine önemli katkılar sunarak, toplumsal bellek, arşivcilik ve kültürel miras konularına odaklandı.

Kent Belleği ve Arşivcilik Tartışıldı

Etkinliğin ilk gününde, “Kent Müzeleri ve Arşivleri” paneli düzenlendi. Panelde, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kent Belleği Müzesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) örnekleri üzerinden kentlerin hafızasını koruma yöntemleri ele alındı. Kent belleğinin oluşturulması sürecinde, hangi kriterlere göre bilgi ve belgelerin toplandığı, arşivlerin nasıl düzenlendiği ve bu süreçte teknolojinin nasıl kullanıldığı uzmanlar tarafından aktarıldı.

Günün devamında, sanatçı Anber Onar’ın katılımıyla gerçekleştirilen “Arşiv Üzerine: Bir Modern Geçmiş - Abdullah Onar’ın 60 Yılı” söyleşisi, arşiv belgelerinin sanatla nasıl yeniden yorumlanabileceğine dair önemli bir perspektif sundu. Mimar Abdullah Onar’ın arşivinden hareketle hazırlanan sergi ve yayın çalışması, arşivleme sürecinin görselleştirilmesi açısından dikkat çekici bir örnek olarak değerlendirildi.

Arşivciliğin Bireysel ve Kurumsal Boyutu Ele Alındı

İkinci gün, “Arşiv: Neyi, Neden, Nasıl Biriktiririz?” paneli ile başladı. Kent araştırmacısı Murat Tülek, küratör Meriç Öner ve araştırmacı Umut Sülün’ün katıldığı panelde, arşivcilik pratiğinin hem kurumsal hem de bireysel ölçekte nasıl ele alınabileceği tartışıldı. Telefon rehberleri, fotoğraf albümleri, haritalar, reçeteler gibi sıradan görünen objelerin bile toplumsal belleğin bir parçası olduğu ve bu tür malzemelerin nasıl bir anlatı oluşturabileceği örneklerle aktarıldı.


Panelin ardından, İlkyaz Portakalcıoğlu’nun yürütücülüğünde gerçekleştirilen atölye çalışmasında, arşivleme teknikleri üzerine uygulamalı eğitimler verildi. Katılımcılar, geleneksel belgeleme yöntemlerinden dijital arşiv oluşturmaya kadar farklı teknikleri öğrenme fırsatı buldu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve zirvekibris.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.