NASA paylaştı: Samanyolu Galaksisi'ne dair daha önce bilinmeyen ayrıntılar ortaya çıktı
NASA paylaştı: Samanyolu Galaksisi'ne dair daha önce bilinmeyen ayrıntılar ortaya çıktı
NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, Samanyolu'nun yeni bir görüntüsünü yakaladı. Teleskop, kızılötesi ışıkta görüntüleme yeteneğiyle, galaksinin kaotik bölgesinde daha önce keşfedilmemiş ayrıntıları gün yüzüne çıkardı. Gökbilimciler, özellikle büyük kütleli yıldızların oluşumunu anlamak için bu bölgeyi inceleyerek evrenin hikayesine ışık tutmaya çalışıyor.
NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, Samanyolu galaksisinin kalbine bakarak, gökbilimcilerin erken evren hakkında daha fazla ayrıntıyı çözmelerine yardımcı olabilecek kaotik bölgedeki yeni özellikleri ve gizemleri ortaya çıkardı.Teleskobun, evreni insan gözüyle görülemeyen kızılötesi ışıkta görüntüleme yeteneği, NASA tarafından yeni yayınlanan görüntüde daha önce hiç görülmemiş ayrıntıları yakaladı.
Gökbilimciler, galaksinin merkezi süper kütleli kara deliği Sagittarius A'dan yaklaşık 300 ışık yılı uzaklıkta bulunan aktif bir yıldız oluşum bölgesi olan Sagittarius C'yi görüntülemek için James Webb teleskobunu kullandı.
Bir ışık yılı, 9,46 trilyon kilometreye eşdeğer bir ölçü birimi olarak kullanılıyor.
"EVRENİN SIRLARI ORTAYA ÇIKIYOR"
Virginia Üniversitesi'nden gözlemlerin baş araştırmacısı Samuel Crowe, "James Webb'den gelen görüntü oldukça çarpıcı. Büyük kütleli yıldızlar nükleer çekirdeklerinde ağır elementler üreten fabrikalardır, bu nedenle onları daha iyi anlamak evrenin büyük bir kısmının köken hikayesini öğrenmek gibidir." ifadelerini kullandı.Crowe’a göre Samanyolu'nun merkezini Webb ile incelemek, orada kaç yıldızın oluştuğu ve büyük yıldızların galaksinin sarmal kolları yerine galaktik merkezin yakınında oluşma olasılığının daha yüksek olup olmadığı hakkında bilgi sağlayabilir.Crowe, "Bu bölgede Webb ile elde ettiğimiz çözünürlük ve hassasiyet düzeyinde kızılötesi veri hiç olmadı, bu nedenle burada ilk kez birçok özellik görüyoruz. James Webb inanılmaz miktarda ayrıntı ortaya koyuyor ve bu tür bir ortamda yıldız oluşumunu daha önce mümkün olmayan bir şekilde incelememize olanak tanıyor." diye konuştu.
YENİ GÖRÜNTÜDE YAKLAŞIK 500 BİN YILDIZ BULUNUYOR
NASA'dan paylaşılan yeni görüntüde; büyüklükleri ve yaşları farklı olan yaklaşık 500 bin yıldız bulumuyor. Bunların arasında bir protostar kümesi ya da hala gelişmekte ve tam teşekküllü yıldızlara dönüşmekte olan yoğun toz ve gaz kütleleri de yer alıyor. Astronomi profesörü Jonathan Tan, "Galaktik merkez, Samanyolu galaksimizdeki en uç ortamdır ve yıldız oluşumuna ilişkin mevcut teorilerin en titiz şekilde test edilebileceği yerdir." dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.